fbpx

Rust, rust, rust, …

Vorige maand heb ik het gehad over waarom paardrijden soms niet zo wil met een vol hoofd. Waarschijnlijk voor velen herkenbaar. Maar wat kun je ermee? In deze blog beschrijf ik een eenvoudige oefening die je kunt doen, maar ik begin met een tip! Zorg voor een doel!

Wanneer je een doel stelt voor de training (als onderdeel van een groter, eind of tussen doel) kun je je tijdens de training ook daadwerkelijk ergens op focussen. Dat helpt al tegen een druk hoofd, het geeft richting aan je aandacht. En een doel kan bijvoorbeeld zijn een halve lange zijde correcte travers in draf. Of een correcte gallopwissel. Of  voorwaarts-neerwaarts een grote volte rijden. Of … Noem maar op. Houdt het simpel en realistisch.

De oefening kun je doen voor aanvang van de training net voor het opstappen of net na het opstappen wanneer je paard nog aan een los teugeltje door de bak heen stapt. Maar ook tussendoor wanneer je merkt dat je bijvoorbeeld gefrustreerd raakt omdat iets niet lukt!

Oefening ademfocus

We gaan in deze oefening letten op de ademhaling. Een voordeel van je ademhaling is dat je hem altijd bij je hebt en het je in het NU brengt. Klinkt misschien heel zweverig maar dat is het niet. Die gedachtes die jou dwars zitten gaan over het verleden of de toekomst, niet over NU. Dus door naar nu te gaan, breng je die gedachtes tot rust.

Je kunt eventueel een hand op je buik leggen wanneer je dit prettig vindt en ga met je aandacht naar je ademhaling, naar je buik. Volg rustig de ademhaling, voel de buik uitzetten en weer terug komen bij elke in- en uitademing. Voel het ritme, de regelmaat en de diepte van de ademhaling.

Je hoeft niets met de ademhaling te doen, je hoeft er niets aan te veranderen, de ademhaling gaat zoals deze gaat en dat is okay. Voel je niets, dan is dat ook okay. Je zult ook merken dat je wordt afgeleid door gedachtes of geluiden, dat is normaal en geeft niets. Merk op dat je bent afgeleid en keer vriendelijk maar beslist weer terug met je aandacht naar je ademhaling. Telkens weer.

Focus je op deze manier gedurende een aantal minuten op je ademhaling of gedurende 2 of 3 rondjes stappen. Zet desnoods een timer zodat je je niet gaat richten op of de tijd al om is! Je kunt deze oefening zitten, staand, liggend en te paard doen. Je kunt het dus ook thuis doen. Net als elke oefening: practice makes perfect! Hoe vaker je dit doet hoe beter het gaat en hoe meer effect je ervan hebt. Succes!

Druk, druk, druk, …

Ken je dat ook? Je stapt op je paard met je hoofd nog bij je werk, of die ruzie, of de kinderen, of … Mijn ervaring met mijn eigen paard is dat deze dan loopt als een dweil. En dan bedoel ik dat hij niet ontspannen loopt, overal van schrikt, gewoon niet lekker, alsof híj zijn aandacht er niet bij heeft. Maar eigenlijk ben ik het probleem. Paardrijden is voor mij ontspanning, maar het werkt vaak niet om met een vol hoofd op te stappen en hopen dat het dan beter gaat en je tot rust komt. Want als je paard dan niet lekker wil (of kan?) lopen, raak je misschien wat gefrustreerd en dat brengt nog meer spanning met zich mee.

Eigenlijk heel logisch allemaal. Paarden staan niet voor niets bekend om hun capaciteiten om te spiegelen. Dat is wat mijn paard dan gewoon doet als hij er met zijn hoofd niet bij lijkt te zijn. Maar hoe komt dat eigenlijk? Dat het vaak niet lukt om lekker te rijden wanneer het hoofd zo vol zit?

Daarvoor kun je naar de neurofysiologie kijken, wees gerust dat zal het enige moeilijke woord van deze blog worden! Het komt erop neer dat een mens zich maar op één ding tegelijk kan concentreren (ook vrouwen!). Multitasken, met de betekenis twee dingen tegelijk doen, bestaat echt niet. Je kunt misschien wel snel switchen tussen twee dingen maar het kan niet exact tegelijk. Dat kan ons brein gewoon niet. Het probleem met switchen is dat daar vaak fouten in sluipen en dat het de boel vertraagd. Doe maar eens de volgende test:

Pak een stopwatch druk op start en schrijf het volgende: Multitasken maakt je  niet sneller doe gewoon één ding tegelijk. Schrijf er vervolgens gelijk achteraan boven elke letter een cijfer optellend vanaf 1. Dus boven de M een 1, boven de u een 2, boven de l een 3, etc. tot en met de laatste letter. Zodra je klaar bent stop je de tijd. Schrijf die tijd op.

Druk vervolgens weer op start en schrijf het zinnetje weer op maar dan schrijf je het cijfer gelijk nadat je de letter hebt geschreven erboven. Dus een letter en dan weer een cijfer erboven, weer een letter en dan weer een cijfer erboven. Uiteindelijk ziet het er het zelfde uit als de eerste oefeningen alleen heb je nu de cijfers en letters om de beurt opgeschreven. Zodra je klaar bent druk je op stop, schrijf weer de tijd op. En hoe deed je het?

Zoals je hebt gemerkt ging het de tweede keer een stuk lastiger, misschien heb je zelfs nog fouten gemaakt, maar je was langzamer. Het kostte ook meer moeite. Paardrijden is al lastig genoeg, ben je in je hoofd ook nog eens afgeleid, dan gaat het moeizamer. Tevens geven al die gedachten vaak een stressreactie in je lichaam. Een van de gevolgen daarvan is een verhoogde spierspanning en dat komt je zit en hulpen niet ten goede.

In de volgende blog ga ik verder in op oefeningetjes die je kunt doen om hier mee om te gaan. Tot dan!