fbpx

Mogelijkheden

Paard

Therapie Paard

Paarden zijn erg subtiel in hun signalen wanneer ze ergens last van hebben. Het zijn vaak de kleine veranderingen in hun gedrag op stal of tijdens het rijden die ons al iets kunnen vertellen. Vaak hebben we het pas echt door dat er iets aan de hand is als het paard echt pijn heeft. Dit kunnen ze op verschillende manieren laten merken. Niet lekker willen inbuigen, gekruist aanspringen, narrig met zadelen (singeldwang) of opstijgen, bit niet goed willen aannemen, meer spanning vertonen. Soms ligt de oplossing in een goede (basis)training om zo eventuele problemen op te lossen. Maar dit is lang niet altijd voldoende.

Wanneer het niet lukt om met gedegen (basis)training een paard weer lekker te laten bewegen, of wanneer de klachten al te erg zijn, wordt het tijd voor een therapeutische benadering. Equicore kan daar een belangrijke bijdrage in leveren. Als dierenfysiotherapeut heb ik al ruim 12 jaar ervaring met het behandelen van paarden.

De behandeling kan, wanneer nodig, worden aangevuld met trainingsbegeleiding op therapeutisch niveau. Zie Training Paard voor meer informatie.

Een paard wat volledig vrij is in zijn bewegingen is een van de sleutels tot een Happy Athlete. Of het nu gaat om een paard wat op Grand Prix niveau loopt of recreatief. Equicore kan ook ondersteuning bieden in de preventieve sfeer. Zeker bij paarden waar veel van gevraagd wordt, kan dit een hoop narigheid voorkomen.

Training Paard

Vaak is een stukje trainingsbegeleiding op therapeutisch niveau wenselijk om tot een goed eindresultaat te komen. Trainingsbegeleiding kan zich richten op het werk aan de longe en/of het werk onder de man. Er zal dus vooral naar de therapeutische aspecten worden gekeken om zo een paard meer coördinatie, souplesse, balans en/of kracht te geven.

De trainingsbegeleiding zal worden aangepast aan het niveau van rijden en kan vanuit verschillende methodes komen. Van de Klassieke Rijkunst tot TTouch. Trainingsbegeleiding op therapeutisch niveau is ook mogelijk zonder dat het paard behandeld wordt ter preventie.

Ruiter

Therapie Ruiter

Wanneer je als mens niet vrij kan bewegen, dus zonder klachten of blokkades, wordt bewegen samen en in balans met je paard ook een stuk lastiger. Blokkades en klachten in jou lichaam hebben ook hun uitwerking bij het paard. Ook stress of angst kunnen blokkerend werken. De therapie voor de ruiter bestaat in de basis uit fysiotherapie, waar nodig aangevuld met manuele therapie en/of psychosomatische fysiotherapie. Ook training zal vaak een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling.

Je wordt als ruiter behandeld door mijzelf, ik ben sinds 2003 fysiotherapeut. De behandelingen vinden plaats bij ParaMedisch Centrum Helix in Leersum waar ik mede-eigenaar van ben. Daar heb ik beschikking over een behandelruimte en een ruime oefenzaal. Mocht het nodig zijn dat een manueel therapeut jou behandeld, kan dat ook binnen deze setting. De psychosomatiek doe ik zelf, ik ben namelijk humaan gespecialiseerd in psychosomatische fysiotherapie. Het is uiteraard ook mogelijk dat je door jouw eigen therapeut wordt behandeld en alleen de ruitergerichte trainingen bij mij volgt. Voor meer informatie hierover zie Training Ruiter.

Training Ruiter

Het is al een tijd een hot topic: de fitheid van de ruiter. Er worden boeken over geschreven (Training van ruiter en paard van Haanstra) en trainingscentra opgericht (Adelinde Training Center). En niet zonder reden! Om optimaal met jou paard te kunnen bewegen, zul je zelf ook de nodige stabiliteit, coördinatie, souplesse, kracht en conditie moeten hebben.

Alleen paardrijden is niet voldoende. Een schaatser of voetballer is naast schaatsen en voetballen ook bezig op de fiets voor conditie en krijgt specifieke oefeningen om zijn coördinatie en stabiliteit te optimaliseren. Zo komen zij tot betere prestaties. Voor ruiters is dit niet anders.

Equicore bied de mogelijkheid om te werken aan jou ruiterfitheid. Dit kan op verschillende manieren, net wat nodig is om jou als ruiter beter te laten bewegen. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van de Flexchair en de Anky Freerider om te werken aan de stabiliteit, coördinatie en souplesse. Daarnaast kan, wanneer wenselijk, een conditie- en/of krachttrainingprogramma worden ingezet om tot een totaal plaatje te komen.

Therapieën

Humaan fysiotherapie

Als fysiotherapeut ben ik deskundig op het gebied van bewegen en klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, ofwel jouw spieren, pezen en botten. Ik behandel patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen en/of pijn ervaren. Samen met jou werk ik aan meer bewegingsvrijheid en een betere kwaliteit van leven, met extra aandacht voor ruitergerelateerde problematiek.

We gaan dus samen aan de slag om zo snel mogelijk tot een goed resultaat te komen. Bij het opstellen van een behandelplan en het formuleren van een hoofddoel, kijken we samen naar jouw wensen, lichamelijke situatie en mogelijkheden. Met manuele technieken, oefeningen en/of adviezen wordt ervoor gezorgd dat je weer beter kunt bewegen met minder of geen pijn.

Kijk voor meer informatie op www.defysiotherapeut.com

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie staat voor de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten. Wanneer je als ruiter hiermee te maken krijgt, kan dit een belemmering zijn in het omgaan met en/of het rijden op je paard. Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld stress, is de kans groot dat het paard hierop met spanningen reageert. Ook onbegrepen lichamelijke klachten kunnen een blokkerende invloed hebben.

De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet helemaal duidelijk. Lichamelijke signalen worden nogal eens genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen, wat tot onbegrip kan leiden. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst.

Als psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt ik je in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Samen werken we aan het herstellen van jouw balans. Hierbij worden zowel de lichamelijke, psychologische als sociale aspecten bij de behandeling betrokken, waaronder jouw leef- en werkomstandigheden. Waar mogelijk wordt ook het paard bij dit proces betrokken. Er wordt van jou een eigen inbreng verwacht en een actieve inzet in het herstel- en veranderingsproces.

Kijk voor meer informatie op: www.psychosomatischefysiotherapie.nl

Dierfysiotherapie

Als gevolg van een blessure, trauma, operatie of overbelasting kunnen paarden klachten krijgen aan een been, hals of rug. Veel klachten ontstaan als gevolg van het feit dat wij op het paard zijn gaan zitten. Met een correcte training is dit in principe geen probleem, het paard leert ons dan dragen. Maar zelfs met correcte training kan door een niet goed passend zadel of scheef zittende ruiter klachten bij het paard ontstaan.

Net als bij mensen kan ook bij paarden fysiotherapeutische behandeling uitkomst bieden. Als dierenfysiotherapeut ben ik gespeciliseerd op het gebied van het behandelen van aandoeningen aan spieren, pezen en gewrichten, ofwel het houdings- en bewegingsapparaat. Na een intake en onderzoek van het paard wordt een behandelplan opgesteld. Met behulp van manuele technieken, oefeningen en adviezen wordt zo naar een optimaal resultaat gestreefd. Hierbij is de input van de eigenaar/berijder onontbeerlijk.

Dierenfysiotherapeut is een erkend beroep en een beschermde titel. In principe wordt er alleen op verwijzing van de dierenarts behandeld. Een dierenfysiotherapeut kan ook een preventief onderzoek doen. Mocht naar aanleiding van het onderzoek behandeling nodig blijken, wordt er contact gezocht met de dierenarts.

Kijk voor meer informatie op: www.nvfd.nl

Chiropraxie bij paarden

Chiropractie is een wereldwijd bekende natuurlijke geneeswijze die ruim honderd jaar bestaat. Hoewel vaak als alternatief omschreven, is aanvullend een betere term. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘cheir’ – hand –  en ‘prattein’ – doen –, letterlijk betekent het ‘met de handen doen’.

De officiële definitie van chiropractie van de World Federation of Chiropractic is als volgt:
Chiropractie is een medisch beroep dat zich bezig houdt met de diagnose, behandeling en preventie van mechanische stoornissen in het bewegingsapparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele behandeling, inclusief wervelmanipulaties en correcties.

De wervelkolom en het zenuwstelsel staan binnen de chiropraxie centraal. Via het zenuwstelsel gaan signalen van de hersenen naar het gehele lichaam (o.a. organen, gewrichten en spieren) en terug. Storingen in dit stelsel kunnen in principe problemen in het gehele lichaam veroorzaken. De wervelkolom kan het functioneren van een zenuwbaan beïnvloeden. Door een chiropractische behandeling wordt gezorgd dat de zenuwbanen zo optimaal mogelijk kunnen functioneren.

Flexchair

De flexchair is een speciale zadelkruk met zowel onder het zadel als bij de voet een driedimensionaal bewegingsmechanisme. Via een sensor onder het zadel wordt de flexchair gekoppeld aan een test- en trainingsprogramma op de computer. Zo kunnen de bewegingen van de ruiter op het gebied van coördinatie, houding en beweging inzichtelijk gemaakt worden en problemen opgespoord. Door de visuele feedback neemt de trainingsefficiëntie flink toe.

Er is steeds meer aandacht voor de invloed van de ruiter op het paard. Met behulp van de flexchair kan de ruiter zien en voelen wat zijn of haar invloed op het paard is. Vaak is het een echte eye opener voor de ruiter hoe hij of zij invloed heeft op het paard. Dit leidt tot een betere bewustwording bij de ruiter. Deze kan dan een vertaalslag gaan maken naar de inwerking van de zit op het paard.

Kijk voor meer informatie op: www.flexchair.nl