fbpx

Druk, druk, druk, …

Ken je dat ook? Je stapt op je paard met je hoofd nog bij je werk, of die ruzie, of de kinderen, of … Mijn ervaring met mijn eigen paard is dat deze dan loopt als een dweil. En dan bedoel ik dat hij niet ontspannen loopt, overal van schrikt, gewoon niet lekker, alsof híj zijn aandacht er niet bij heeft. Maar eigenlijk ben ik het probleem. Paardrijden is voor mij ontspanning, maar het werkt vaak niet om met een vol hoofd op te stappen en hopen dat het dan beter gaat en je tot rust komt. Want als je paard dan niet lekker wil (of kan?) lopen, raak je misschien wat gefrustreerd en dat brengt nog meer spanning met zich mee.

Eigenlijk heel logisch allemaal. Paarden staan niet voor niets bekend om hun capaciteiten om te spiegelen. Dat is wat mijn paard dan gewoon doet als hij er met zijn hoofd niet bij lijkt te zijn. Maar hoe komt dat eigenlijk? Dat het vaak niet lukt om lekker te rijden wanneer het hoofd zo vol zit?

Daarvoor kun je naar de neurofysiologie kijken, wees gerust dat zal het enige moeilijke woord van deze blog worden! Het komt erop neer dat een mens zich maar op één ding tegelijk kan concentreren (ook vrouwen!). Multitasken, met de betekenis twee dingen tegelijk doen, bestaat echt niet. Je kunt misschien wel snel switchen tussen twee dingen maar het kan niet exact tegelijk. Dat kan ons brein gewoon niet. Het probleem met switchen is dat daar vaak fouten in sluipen en dat het de boel vertraagd. Doe maar eens de volgende test:

Pak een stopwatch druk op start en schrijf het volgende: Multitasken maakt je  niet sneller doe gewoon één ding tegelijk. Schrijf er vervolgens gelijk achteraan boven elke letter een cijfer optellend vanaf 1. Dus boven de M een 1, boven de u een 2, boven de l een 3, etc. tot en met de laatste letter. Zodra je klaar bent stop je de tijd. Schrijf die tijd op.

Druk vervolgens weer op start en schrijf het zinnetje weer op maar dan schrijf je het cijfer gelijk nadat je de letter hebt geschreven erboven. Dus een letter en dan weer een cijfer erboven, weer een letter en dan weer een cijfer erboven. Uiteindelijk ziet het er het zelfde uit als de eerste oefeningen alleen heb je nu de cijfers en letters om de beurt opgeschreven. Zodra je klaar bent druk je op stop, schrijf weer de tijd op. En hoe deed je het?

Zoals je hebt gemerkt ging het de tweede keer een stuk lastiger, misschien heb je zelfs nog fouten gemaakt, maar je was langzamer. Het kostte ook meer moeite. Paardrijden is al lastig genoeg, ben je in je hoofd ook nog eens afgeleid, dan gaat het moeizamer. Tevens geven al die gedachten vaak een stressreactie in je lichaam. Een van de gevolgen daarvan is een verhoogde spierspanning en dat komt je zit en hulpen niet ten goede.

In de volgende blog ga ik verder in op oefeningetjes die je kunt doen om hier mee om te gaan. Tot dan!

Geef een antwoord